Pensjonat Myka

Święto młodego wina-Beaujolais Nouveau

„ŚWIĘTO WINA – BEAUJOLAIS NOUVEAU”,  to dzisiaj 

Zwolenników młodego francuskiego wina zapraszamy na degustację tego trunku 15 listopada 2018 rMamy nadzieję, że tegoroczne wino zostanie uznane za udane, więc nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić do jego spróbowania. Tylko tego dnia do zamówionych potraw (dania obiadowe o wartości powyżej 20 zł) otrzymacie lampkę wina gratis, byście jako pierwsi poznali jego smak. Zapraszamy od godz. 19.00. 

Święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais obchodzone jest rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada.
Choć zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna, globalne święto związane z tym winem istnieje dopiero od 1985 roku. Co roku, w trzeci czwartek listopada otwiera się tysiące butelek, aby cieszyć się owocowo-kwaskowym lekkim aromatem czerwonego wina.

Beaujolais Nouveau to wino o ostrym, często bardzo cierpkim smaku. Jest to wino płaskie, lecz w dobrych latach można wyczuć wyraźną świeżość i owocowy smak. Beaujolais nouveau, podobnie jak większość pozostałych czerwonych win z regionu Beaujolais jest produkowane z winogron odmiany gamay (dopuszczalny jest udział do 15% innych wybranych odmian z tych samych winnic). Charakterystyczny smak beaujolais nouveau nie zależy jednak od szczepu gamay, ale od sposobu winifikacji i utrzymywaniu wysokiej wydajności (co nie sprzyja koncentracji składników aromatycznych i zapewnia lekkość). Bywa porównywany do smaku lizaka albo gumy balonowej. Beaujolais nouveau ma przez to miłośników również wśród osób, które stronią od klasycznego wina. Proces produkcji pozwala na szybkie zakończenie fermentacji, a wino jest sprzedawane zaraz po jej zakończeniu, jednak w konsekwencji żywotność takiego wina jest ograniczona do około roku. Można je schładzać do 12 stopni i należy podawać z lekkimi czerwonymi mięsami bądź serami.